Domain Manage

Hosting Questions

Discussion in 'Business Discussions' started by cc976a, Jul 30, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. cc976a

    cc976a Well-Known Member

    Joined:
    Jun 2007
    Posts:
    1,810
    Likes Received:
    7
    I have had to relocate a website from one server to another within the same hosting company.

    What I am worried about is that the new server is based in the US rather than the UK. I have phoned them and they have said it is in the UK - but I'm not sure if I am completely convinced. The name of the server within the CP is nameUS plus all dates in the CP are US format (I know this maybe software) - and new CP is completely different to old CP.

    How can I be sure - one scary aspect was the fact that the site has good SE rankings and didn't want to move to have any chance of affecting these. If the site relocates to a US server it probably would.

    Cheers,
    Dean
     
  2. Domain Forum

    Acorn Domains Elite Member

    Joined:
    1999
    Messages:
    Many
    Likes Received:
    Lots
     
  3. retired_member13

    retired_member13 Banned

    Joined:
    Jul 2009
    Posts:
    1,317
    Likes Received:
    33
    As I understand it SERPs rankings in the UK will be ok provided that either:

    - The name is a .co.uk (most important) or:
    - The name is hosted on a UK server.

    And as far as I'm aware having both those things gives you no advantage over it just being a .co.uk domain, and hosting in the US is generally cheaper. So it depends on what it is your hosting.

    Someone else may be able to fill in the gaps in more detail though.
     
  4. jimm United Kingdom

    jimm Active Member

    Joined:
    Feb 2008
    Posts:
    688
    Likes Received:
    13
    Whats the server IP?
    That will enable you to find the location. Drop me a PM if wish.
     
  5. stender United Kingdom

    stender Well-Known Member

    Joined:
    Nov 2005
    Posts:
    2,489
    Likes Received:
    30
    can you not do a traceroute or you can lookup the ip location on the web.

    open a command line and ping the site for ip.
     
  6. squarerobot

    squarerobot Active Member

    Joined:
    Jun 2009
    Posts:
    64
    Likes Received:
    3
    To be honest, location or domain aren't that big a deal these days because you can actually TELL Google the area you want to target from Google Webmaster Tools.
     
  7. cc976a

    cc976a Well-Known Member

    Joined:
    Jun 2007
    Posts:
    1,810
    Likes Received:
    7
    Intresting to know.

    Actually had it confirmed today that my suspicions were correct and was being hosted in the US (literally for a day) - they're moving the site now to a UK server.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page