Domain Manage

Laptop freeze

Discussion in 'General Board' started by pendragon, Dec 24, 2008.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. pendragon United Kingdom

    pendragon Well-Known Member

    Joined:
    Aug 2006
    Posts:
    3,921
    Likes Received:
    12
    I have a laptop under 2 months old. Everything is saved to an external harddrive so machine is pretty much as it came.

    Every 5 seconds or so, it freezes, the eggtimer comes up and i cant do anything. If i'm typing, it will miss sections of the sentence when it freezes.

    Any ideas what can be causing this??
     
  2. Domain Forum

    Acorn Domains Elite Member

    Joined:
    1999
    Messages:
    Many
    Likes Received:
    Lots
     
  3. admin Spain

    admin Administrator Staff Member

    Joined:
    Jun 2004
    Posts:
    10,084
    Likes Received:
    115
    Have a look in Task Manager (press CTRL + ALT + DEL, then Start Task Manager) and see whats running under processes.

    Sort the process list by CPU (by clicking the column header) and then watch a while to see what jumps to the top of the process queue. Do the same for Memory.

    Downlaod and scan the machine for malware using "Search & Destroy" and "Malwarebytes". Google for them they are free.

    Also check your Windows Events logs in Control Panel for anything in Red or frequent entries.

    Does anything show up?
     
  4. ScottJ United Kingdom

    ScottJ Well-Known Member

    Joined:
    Nov 2005
    Posts:
    1,406
    Likes Received:
    13
    Check drivers for things like graphics card to see if you can update
    Try disabling items on startup like virus programs to see if they are clashing/causing issues
     
  5. pendragon United Kingdom

    pendragon Well-Known Member

    Joined:
    Aug 2006
    Posts:
    3,921
    Likes Received:
    12
    task manager shows lots of things moving up and down even when not touching the machine.
    The main culprit which i dont recognise is dwm.exe - jumps between 00 and 02 every couple of seconds. everything else is task manager , sidebar, i explore etc.


     
  6. Systreg

    Systreg Well-Known Member

    Joined:
    Oct 2008
    Posts:
    6,586
    Likes Received:
    96
    @ Pendragon, dwm.exe is supposed to be there, but you can switch it off if it's hogging resources, nothing to worry about with that one:

    http://www.neuber.com/taskmanager/process/dwm.exe.html

    dwm.exe - Google Search

     
    Last edited: Dec 24, 2008
  7. rjs_essex United Kingdom

    rjs_essex Well-Known Member

    Joined:
    Oct 2006
    Posts:
    2,173
    Likes Received:
    15
    dwm.exe is a Desktop Window Manager from Microsoft Corporation belonging to Microsoft® Windows® Operating System. dwm.exe is the Desktop Window Manager and is responsible for the graphical effects in Microsoft Windows Vista operating system such as 3D effects, live windows previews and windows transperancies.

    Is this a standalone laptop? Simply part of a workgroup?

    Rich :cool:
     
  8. pendragon United Kingdom

    pendragon Well-Known Member

    Joined:
    Aug 2006
    Posts:
    3,921
    Likes Received:
    12
    thought i'd solved it but still happening!
     
    Last edited: Dec 24, 2008
  9. aZooZa

    aZooZa Well-Known Member Exclusive Member

    Joined:
    Nov 2005
    Posts:
    4,495
    Likes Received:
    92
    What's hogging the CPU when you look at Task Manager? Are there any processes displaying large percentages, like double figures?
     
  10. pendragon United Kingdom

    pendragon Well-Known Member

    Joined:
    Aug 2006
    Posts:
    3,921
    Likes Received:
    12
    Switched to Firefox and problem solved !! IE is evil !
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page